Behandlinger....

Har under hele forløbet med PTSD stiftet bekendtskab med adskillige behandlere, behandlinger og medicin. Vil i det følgende prøve at tegne et billede af mine oplevelser i forbindelse med de forskellige behandlinger/terapiformer jeg har prøvet. Så vil lige gøre opmærksom på at dette er 100% subjektivt og kun gælder for min opfattelse. For når det kommer til behandlere og behandlinger har det jo også en del at gøre om "kemi" behandler og patient imellem. Så den behandling der er god for mig, behøves ikke at være god for andre og omvendt.

 

Kognitiv adfærdsterapi

Har været i forløb med kognitiv adfærdsterapi. Hovedsaligt omkring eksponering af angsten samt fokusering på adfærdsmønstre. Synes ikke dette har haft den store effekt udover at øge min opmærksomhed på evt. irrationel adfærd, men det kan jo også være ganske udmærket.
Er dog opmærksom på at kognitiv adfærdsterapi ikke er anbefalet terapi i forbindelse med PTSD. Selv sundhedsstyrelsen anbefaler istedet en form for traumefokuserende adfærdsterapi, ex. EMDR.

EMDR

Havde en rigtig god effekt. Mener det har fjernet min PTSD-symptomer i meget høj grad. Desværre har min hjerne taget skade af PTSD'en i en sådan grad, at der nu er meget andet at slås med. Dette er ikke pga. af EMDR'en, men skyldes nok snarere det lange forløb jeg har været igennem.

Meditation

En god måde at få ro på. Giver øget balance og afslappethed. Selve idéen bag meditation sætter også en i stand til at acceptere tingenes nuværende tilstand, fremfor at bruge en masse unødig energi til at spekulere over hvad der sker i ens hoved lige nu og hvorfor det går galt. Bruger ikke meditationen for at komme på en "indre sjælerejse" eller finde mif selv, men udelukkende som afslapning og til at acceptere den uro/angst jeg måtte føle.

 

Motion

Noget jeg slet ikke er god nok til. Men ingen tvivl om, at det er yderst virksomt. Men desværre også en ting der kan være svær at dyrke når man har angst, da det tit indebærer at man skal ud eller være blandt andre mennesker. Eller kræver en del af ens egen viljestyrke, som jo nok ikke længere er særlig høj.

 

Hypnoterapi.

Har kun prøvet 2 sessioner. Men virker til at være en blid og ganske afslappende metode. Men under hele forløbet var jeg ved "fuld bevidsthed" og blot bragt i en ekstrem afslappet tilstand. Under denne tilstand talte hypnoterapeuten så til mit "ubevidste jeg" og forsøgte på denne måde at påvirke mine handlemønstre. Syntes dog ikke der var nogen effekt at spore.

 

SE-terapi (Somatic Experience).

Har kun haft et par enkelte sessioner af denne type terapi. Har det lidt svært ved at forklare hvad denne form for terapi går ud på helt nøjagtigt. Men en form for afslapningsterapi, hvor terapeuten via samtale og berøring gennemgår de fysiske og følelsesmæssige fornemmelser i kroppen i forbindelse med "samtale" omkring div. episoder, adfærd og handlinger m.m.
Ligesom med EMDR, så forstår jeg ikke helt baggrunden for terapien og hvad der sker under den. Har svært ved at sige om der var nogen effekt udover den umiddelbare afslappede fornemmelse.

 

Massage:

Helbreder jo nok ikke ret meget men helt utroligt lindrende for de mange spændinger man kan opbygge når man har PTSD. Når hjernen udsættes for forskellige påvirkninger er den jo i konstant alarmberedskab og udsender visse signalstoffer til kroppen for at klargøre denne til kamp eller flugt. Når disse stoffer ikke bruges sætter de sig som spændinger i kroppen i stedet. Dette afhjælpes i høj grad af massage, som dermed er med til at give et større dagligt overskud.

 

Fysioterapi